Archives

Warung Eropa 

Sebagai foodbloher dan anak gaul Bali sih saya merasa gagal karena baru sempet cobain Warung Eropa yang berlokasi di Jl. Raya Petitenget, Seminyak ini. Abis tempatnya dari luar kurang menarik sih 😝 #alesan padahal tempat ini (konon) katanya punya bebek goreng yang endes yang gak kalah sama bebek yang suka main di sawah dan kotor2an itu #ifyouknowwhatimean 


Waktu saya kesana sih kayaknya rata-rata pengunjung memesan menu itu, yowes saya ikutan pesen Paket Crispy Duck (98k), seporsi isinya bebek goreng kering, urap, 3 macam sambal dan nasi. Hmm mungkin selera saya dan orang-orang berbeda, saya pribadi gak terkesan dengan bebek yang konon katanya enak itu. Bebeknya sih empuk banget ya tapi agak hambar, gak gurih seperti bebek pak sla**t. Terus 3 macam sambalnya juga gak pedes, bukan sesuatu yang ngebangkitin nafsu makan gitu. Udahlah bebeknya hambar, sambelnya gak pedes, meh aja gitu. Sori buat die hard fansnya Warung Eropa yak, mungkin selera kita aja yang berbeda. Peace ✌️ 

Balik lagi? Nope hehehe 

Bekal Dari Ibu

Siapa bilang jajanan pasar atau kue-kue tradisional Indonesia itu ndeso, kamse, gak keren, dll. Asal dikemas secara premium baik dari segi tampilan maupun store conceptnya, kue yang cuma dilirik sebelah mata bisa jadi jajanan kelas atas yang dilirik bule-bule. Itulah dia Bekal Dari Ibu, cabang dari toko yang sama yang ada di Pacific Place Jakarta. Bekal Dari Ibu cabang Bali berlokasi di Jl. Kunti No.6, Seminyak. 


Dengan didominasi warna hitam dan putih dan interior yang minimalis, toko kue ini jadi berkesan neat dan modern. Tapi tetep enak buat kongkow-kongkow. Cara mereka mendisplay kue-kuenya juga enak dipandang, begitu juga plating ketika disajikan.


Kue-kue yang disajikan lumayan banyak ya variannya, dari semar mendem, lemper, lalampa, panada sampai gorengan biasa seperti tahu isi atau bakwan. 


Yang saya cobain kemarin:

– bakwan, standar sih untuk harga 6ribu yang bener-bener pure sayur doang

– semar mendem, lumayan. Termasuk jajanan langka khas Solo, karena orang-orang familiarnya sama lemper padahal semar mendem termasuk keluarga lemper juga.

– lalampa, enak. Lalampa ini keluarganya lemper juga berasal dari Manado, isinya biasanya pampis (tuna suwir pedas). Lalampa Bekal Ibu lumayan enak, ketannya pulen dan pampisnya lumayan pedas. Sayang menu ini gak selalu ada di toko (pas saya dateng kedua kalinya gak ada)

– pisang coklat oreo, biasa aja. Kulit lumpianya agak alot mungkin karena melempem, piscok itu kan enaknya dimakan anget-anget jadi masih kemremes. Taburan oreonya juga gak kasih efek apa-apa 

– nagasari, lumayan. 

– risol ragout ayam, lumayan tapi standar aja. 

– tahu isi, biasa banget buat harga 6ribu ya sis. Ada udangnya kek sebiji, atau apa kek. 

Kalau makan di tempat jangan lupa minta cengek dan sambel kacang buat temen makan jajanan pasarnya. Untuk minumannya mereka sedia aneka kopi dan teh. 

Balik lagi? Iya! Karena saya cinta makanan Indonesia! Ciao! 

Pork Star

Haeee pembaca Gadisrakus, maaf lama saya ga nongol, maklum deh lagi kena penyakit mager padahal mah materi kuliner banyak banget yang mau dishare. Anyway, kalau postingan saya berbahasa Indonesia gini berarti saya lagi gak di Aussie, yup saya lagi liburan di Indo. Pertama kemarin saya sempet ke Bali terus ke Jakarta, sekarang lagi di Jogja. Sebelum numpuk makin banyak cuss kita review satu-satu yess! 


Postingan pertama dari Bali dibuka dari newly open tempat makan babi yang berlokasi di Jl. Nakula no.88 C, Sunset Road. Sebenernya uda lama penasaran sama tempat ini tapi ga sempet-sempet cobainnya. Tempatnya sih eye catchy banget ya kalau dari luar, soalnya kitchennya ada di kontainer warna pink. 


Untuk starter saya memesan crispy mushroom (28k), jamur gorengnya berbeda sama di tempat lain yang biasanya plain aja, di sini tepung buat jamur gorengnya kayak dikasih bumbu kari2 gitu. Bikin ga bosen makannya. 


Untuk mains-nya saya memesan Nasi Campur Pork Star (48k), ini cocok banget buat yang labil pengen pesen apa karena dalam satu piring isinya macem-macem ada babi cabe hijau, babi sambal matah, rendang babi dan dendeng babi). Walaupun dari keempat lauknya gak ada yg rasanya bold banget, tapi ya lumayanlah. 

Kalau pengen cari alternatif makan babi-babian tempat ini bisa dicoba. Ciao! 

Kusuka – Sydney 

Dont distracted by its name cause it’s not Japanese phrase anyway, Kusuka is newly opened Indonesian cafe located close to Central station, in Bijou Lane (near Satang Thai) to be exact. Kusuka means “me likey”, the concept adopted roppang cafe which currently happening in Jakarta sell indomi (instant noodles like the famous Malaysia Maggy noodles), rice bowl and toast with varities of topping. And it use to be hangout place and open 24 hours a day. 


I’ve got chance to meet the owner, an Australian husband and Indonesian wifey, they informed me which one favorite menu on the cafe. It’s my first order, fried Indomi with pork belly and sambal matah (Balinese chilli sauce) topping ($8). I liked how they cooked the pork belly, it’s very crispy and matched with the sambal and indomi. Aside them, indomi also came with fried egg, caisim, and sautéed mushroom. Not really fulfilling, but maybe next time they can consider to provide double or one a half portion. 


Second dish was Sate Taichan ($7) – if extra rice add another $2. Sate taichan is currently a trend in Jakarta. Basically it just chicken skewers (marinated only with salt and lemon) and served with bloody hot chilli sambal. I reckon they succeed to make sate taichan like it should be, it was very very spicy. This menu designed for Indonesians only who really love spicy food, dont you dare to try if you cant stand with chillies! 


And for drink I ordered es kelapa muda (young coconut water) for $5. It served like the one in Indonesia, with cocopandan syrup. 

Food and drink is very cheap (compare with another restaurant around Sydney CBD), dining place a bit small probably you would bump each other when the place getting a bit pack. They said starting next week they’ll open from 8am to 10pm everyday. Ciao!

Medan Ciak – Sydney

Been curious with this Indonesian resto for long time cause good reviews from some people and more curious after seen their weekend promo on Indonesia-Sydney community forum in Facebook. This place is located in Shop 3, 460 Elizabeth Street, Surry Hills, Sydney. Not far from Central station. 


I was there before lunch time (approx at 11am) but the place already full of patrons, lucky i had a small table on the back. Like other Indonesian resto in town, nothing fancy with this place. 


Since it was brunch and i still wanna have meals in other place, so i just ordered Lontong Sayur Medan ($13), it came with fried chicken, balado egg (egg cooked in chilli sauce) and rendang (braised beef cooked in coconut curry), kering kentang (sweet spicy potato crackers), veggies curry and some chunky rice cake (lontong). It tasted good, curry and rendang so rich, what i dont like about this food only one, small portion and not fulfilling lol. 


Second dish i was ordered sate padang ($13), been so long not to eat sate padang. This is one of my favorite Indonesian dish, so i had high expectation about their weekend special promo dish. But i was wrong their sate padang couldnt meet my expectation since they used beef instead cow tongue (fyi, original and authentic sate padang used cow tongue rather than beef), and the sauce not really kicked. I tasted something missing on their sauce. However, Padang food better made by Padangnese. Period. 

If you curious about Medanese food, Medan Ciak is right place. You can find mie siantar, emie rebus and even BPK right here. Ciao! 

Spice Alley – Sydney

Two weeks ago i met my ex college friend who been living here for 7 years, we used to meet when she’s not busy. She recommend me this place which situated in Kensington street, Chippendale, Sydney (just across the Concrete Jungle i’ve reviewed before). So Spice Alley is basically like a foodcourt but the stalls mostly sell out Asian street food. It has wide varieties of food, from Melayu/Peranakan to Korean food, from Thai food to Japanese food. Even it’s not really authentic anyway, but it’s best place if you craving some Asian food but cant decide where to go. 


Cause we gonna try another place, so me and my friend just order lunch from Alex Kitchen. They sells peranakan food ( Malaysia/Singapore dishes). I was ordered Nasi Rendang ($14) for that price beef rendang is given generously. Beef is succulent and chewyable. Even they cooked rendang in Malaysian style (Indonesia has similar rendang but the spices are different), but it has strong flavor and very delish. 


While my friend was ordered Roti Canai ($7) it’s Indian bread served with curry. She actually also ordered fried kwetiao from stall next door but i forgot to take picture. 

Next time i’m gonna re-visit and explore other stalls. Ciao! 

Enjoy Mie – Sydney

Been so long heard about this place from 2 friends who are Sydney-siders, but never had chance to try it. Until one day because i took wrong bus to this area lol Enjoy Mie sell typical chinese noodles or we use to call it as “bakmi” in Indonesia. We had two different kind of noodle dish; bakmi dan mi ayam, bakmi used to refer to Chinese style (with salty soy sauce, chicken or pork topping, wonton or meatball side dish, and broth which served separately). While in mie ayam the chicken topping used to cook with many spices like tumeric, galangal etc and make the taste more complex, it use to serve in 2 style: mie ayam with broth or mie ayam yamin (with kecap manis/sweet soy sauce). And Enjoy Mie is in Chinese style. 


For appetizer i was ordered 2pcs of bakso goreng (fried meatball) for $5. Fried meatball also typical Chinese style, use to serve as appetizer or side dish. Bakso goreng taste good, it’s a bit chewy but still enjoyable. I didnt try their fried wonton, maybe next time. 


And for the main i was ordered Mie Ayam Jamur (chicken mushroom noodles) for $10.50 and added extra chasiu (roasted pork) for $4. I thought the portion would be small, but i was wrong. It’s very big portion, maybe 1,5 portion. Its taste reminds me of my favorite noodles joint in Jakarta. 

They also sell teh botol (in small box) for $2,5. I’ll definitely come back.